Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe
KWALIFIKACYJNE KURSY ZAWODOWE
to nowoczesne kształcenie zawodowe dla dorosłych
INFORMACJE O KKZ:
Zgodnie z rozporządzeniem Ministerstwa Edukacji Narodowej od 1 września 2012 r. obowiązuje nowa forma kształcenia zawodowego dla dorosłych – kwalifikacyjne kursy zawodowe (KKZ), które umożliwiają uzyskanie lub uzupełnienie kwalifikacji zawodowych w danym zawodzie. Na kwalifikacyjnych kursach zawodowych osoby dorosłe będą mogły uzyskać bezpłatnie kwalifikacje zawodowe i dyplom technika w danym zawodzie.
Kwalifikacyjny kurs zawodowy, to kurs prowadzony według programu nauczania uwzględniającego podstawę programową kształcenia w zawodach w zakresie jednej kwalifikacji . Absolwent kursu otrzymuje zaświadczenie o ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego. Ukończenie tego kursu umożliwia przystąpienie do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, w zakresie danej kwalifikacji, przeprowadzonego przez okręgową komisje egzaminacyjną (OKE).
Osoba, która ukończy kwalifikacyjny kurs zawodowy i zda egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie w zakresie danej kwalifikacji, otrzymuje świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie. Zdobycie wszystkich kwalifikacji (K1,K2) składających się na dany zawód wraz z potwierdzeniem odpowiedniego poziomu wykształcenia oznaczać będzie zdobycie pełnego zawodu; dyplomu technika w danym zawodzie. Nauka jest bezpłatna.
Jest to rozwiązanie wychodzące naprzeciw potrzebom osób dorosłych, podejmujących dalsze kształcenie lub doskonalenie zawodowe w trakcie pracy zawodowej, możliwe jest szybkie przekwalifikowanie się lub zdobycie nowych uprawnień zawodowych. Wprowadzenie KKZ umożliwia elastyczne reagowanie systemu kształcenia zawodowego  na potrzeby rynku pracy – mobilność edukacyjną i zawodową osób dorosłych, które sprosta wyzwaniom zmieniającego się rynku pracy.
Osoba zainteresowana uzyskaniem dodatkowych kwalifikacji zawodowych może liczyć na naszą pomoc w zaplanowaniu jej indywidualnej ścieżki edukacji  i kariery stosownie do jej potrzeb i możliwości oraz osiągniętych wcześniej efektów w kształceniu zawodowym.   Istnieje  możliwość zwalniania z zajęć dotyczących odpowiednio treści kształcenia lub efektów kształcenia zrealizowanych w dotychczasowym procesie kształcenia (potwierdzonych stosownymi świadectwami, zaświadczeniami, certyfikatami).
UCZESTNICY:
•    Osoby dorosłe o dowolnym poziomie wykształcenia
•    Osoby czynne zawodowo, pozostające bez pracy, studenci, pełnoletni uczniowie szkół ponadgimnazjalnych
NASZE ATUTY:
•    Kształcenie bezpłatne
•    System zaoczny (piątek 15.00-20.00, sobota 8.00-17.00)
•    Wykorzystanie kształcenia na odległość (do 20 % zajęć słuchacz realizuje w formie e-learningowej, nie wychodząc z domu)
•    Tworzenie indywidulanej ścieżki planowania kariery, możliwość zaliczania wcześniejszych efektów i skracania czasu trwania kursu
•    Możliwość równoległego uzupełniania wykształcenia ogólnego w naszym  liceum ogólnokształcącym dla dorosłych
NABÓR SŁUCHACZY:
•    Przyjmowanie wniosków: 3 listopada 2014 roku -  9 stycznia 2015 roku
•    Postępowanie rekrutacyjne komisji rekrutacyjnej: 12 stycznia 2015 roku
Wzór wniosku znajduje się na stronie www.ckziu-strzelce.pl 
NASZA OFERTA
(Po wybraniu nazwy kwalifikacji napisanej kursywą, można przeczytać dokładniejszy opis kwalifikacji)
| 
 Oznaczenie kwalifikacji  | 
 Nazwa kwalifikacji  | 
 Nazwa zawodu  | 
 Kurs, który trzeba jeszcze ukończyć, aby zdobyć tytuł technika  | 
 Liczba godzin  | 
 Czas trwania w miesiącach  | 
| 
 A.18  | 
 Prowadzenie sprzedaży  | 
 sprzedawca  | 
 A.22  | 
 585  | 
 12  | 
| 
 A.19  | 
 fryzjer  | 
 A.23  | 
 683  | 
 14  | 
|
| 
 A.20  | 
 Rejestracja i obróbka obrazu  | 
 fototechnik  | 
 A.25  | 
 683  | 
 14  | 
| 
 A.21  | 
 Prowadzenie działalnosci informacyjno-bibliograficznej  | 
 technik ksiegarstwa  | 
 A.18  | 
 371  | 
 8  | 
| 
 A.22  | 
 technik handlowiec  | 
 A.18  | 
 423  | 
 9  | 
|
| 
 A.23  | 
 Projektowanie fryzur  | 
 technik usług fryzjerskich  | 
 A.19  | 
 358  | 
 8  | 
| 
 A.25  | 
 technik cyfrowych procesów graficznych  | 
 A.54, A.55  | 
 390  | 
 8  | 
|
| 
 A.26  | 
 Sprzedaż produktów i usług reklamowych  | 
 technik organizacji reklamy  | 
 A.27  | 
 462  | 
 10  | 
| 
 A.27  | 
 Organizacja i prowadzenie kampanii reklamowej  | 
 technik organizacji reklamy  | 
 A.26  | 
 598  | 
 12  | 
| 
 A.28  | 
 technik spedytor  | 
 A.29  | 
 657  | 
 14  | 
|
| 
 A.29  | 
 technik spedytor  | 
 A.28  | 
 462  | 
 10  | 
|
| 
 A.30  | 
 technik logistyk  | 
 A.31, A.32  | 
 514  | 
 11  | 
|
| 
 A.31  | 
 Zarządzanie środkami technicznymi podczas realizacji procesów produkcji  | 
 technik logistyk  | 
 A.30, A.32  | 
 443  | 
 10  | 
| 
 A.32  | 
 Organizacja i monitorowanie przepływu zasobów i informacji w jednostkach organizacyjnych  | 
 technik logistyk  | 
 A.31, A.32  | 
 404  | 
 9  | 
| 
 A.35  | 
 Planowanie i prowadzenie działalnosci w organizacji  | 
 technik ekonomista  | 
 A.36  | 
 488  | 
 10  | 
| 
 A.36  | 
 Prowadzenie rachunkowości  | 
 technik ekonomista  | 
 A.35  | 
 520  | 
 11  | 
| 
 A.54  | 
 Przygotowywanie materiałów graficznych do procesu drukowania  | 
 technik cyfrowych procesów graficznych  | 
 A.25, A.55  | 
 436  | 
 9  | 
| 
 A.55  | 
 Drukowanie cyfrowe  | 
 technik cyfrowych procesów graficznych  | 
 A.25, A.54  | 
 390  | 
 8  | 
| 
 A.65  | 
 technik rachunkowości  | 
 A.36  | 
 540  | 
 11  | 
|
| 
 A.66  | 
 Świadczenie usług pocztowych, finansowych i kurierskich oraz w zakresie obrotu towarowego  | 
 technik usług pocztowych i finansowych  | 
 A.67  | 
 313  | 
 7  | 
| 
 A.67  | 
 Wykonywanie zadań rozdzielczo-ekspedycyjnych w usługach pocztowych i kurierskich  | 
 technik usług pocztowych i finansowych  | 
 A.66  | 
 280  | 
 6  | 
| 
 A.68  | 
 Obsługa klienta w jednostkach administracji  | 
 technik administracji  | 
 
  | 
 774  | 
 16  | 
| 
 E.14  | 
 Tworzenie aplikacji internetowych i baz danych oraz administrowanie bazami  | 
 technik informatyk  | 
 E12, E13  | 
 449  | 
 10  | 
| 
 E.18  | 
 Ekslopatacja urządzeń i systemów mechatronicznych  | 
 technik mechatronik  | 
 E.3, E.19  | 
 534  | 
 11  | 
| 
 E.19  | 
 Projektowanie i programowanie urządzeń i systemów mechatronicznych  | 
 technik mechatronik  | 
 E.3, E.18  | 
 553  | 
 12  | 
| 
 E.20  | 
 technik elektronik  | 
 E.6  | 
 618  | 
 13  | 
|
| 
 E.24  | 
 Eksploatacja maszyn, urządzeń i instalacji elektrycznych  | 
 technik elektryk  | 
 E.7, E.8  | 
 390  | 
 8  | 
| 
 E.3  | 
 monter mechatronik  | 
 
  | 
 605  | 
 13  | 
|
| 
 E.4  | 
 Użytkowanie urządzeń i systemów mechatronicznych  | 
 monter mechatronik  | 
 
  | 
 488  | 
 10  | 
| 
 E.6  | 
 Wykonywanie instalacji urządzeń elektronicznych  | 
 monter-elektronik  | 
 
  | 
 488  | 
 10  | 
| 
 E.7.  | 
 elektryk  | 
 
  | 
 521  | 
 11  | 
|
| 
 M.17  | 
 Montaż i obsługa maszyn i urządzeń  | 
 mechanik-monter maszyn i urządzeń  | 
 
  | 
 651  | 
 14  | 
| 
 M.18  | 
 Diagnozowanie i naprawa podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych  | 
 mechanik pojazdów samochodowych  | 
 
  | 
 533  | 
 11  | 
| 
 M.19  | 
 operator obrabiarek skrawających  | 
 M.44  | 
 683  | 
 14  | 
|
| 
 M.20  | 
 ślusarz  | 
 M.44  | 
 618  | 
 13  | 
|
| 
 M.44  | 
 Organizacja i nadzorowanie procesów produkcji maszyn i urządzeń  | 
 technik mechanik  | 
 M.17 lub M.19 lub M.20  | 
 378  | 
 8  | 
| 
 R.26  | 
 Wykonywanie kompozycji florystycznych  | 
 florysta  | 
 
  | 
 442  | 
 10  | 
| 
 R.6  | 
 Organizacja i prowadzenie przedsiebiorstwa w agrobiznesie  | 
 technik agrobiznesu  | 
 R.3  | 
 455  | 
 10  | 
| 
 T.10  | 
 Organizacja usług gastronomicznych  | 
 kelner  | 
 T.9  | 
 508  | 
 11  | 
| 
 T.11  | 
 Planowanie i realizacja usług w recepcji  | 
 technik hotelarstwa  | 
 T.12  | 
 566  | 
 12  | 
| 
 T.12  | 
 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie  | 
 technik hotelarstwa  | 
 T.11  | 
 462  | 
 10  | 
| 
 T.13  | 
 technik obsługi turystycznej  | 
 T.14  | 
 456  | 
 10  | 
|
| 
 T.14  | 
 Prowadzenie informacji turystycznej oraz sprzedaż usług turystycznych  | 
 technik obsługi turystycznej  | 
 T.13  | 
 456  | 
 10  | 
| 
 T.15  | 
 technik żywienia i usług gastronomicznych  | 
 T.6  | 
 442  | 
 10  | 
|
| 
 T.4  | 
 Produkcja wyrobów cukierniczych  | 
 cukiernik  | 
 
  | 
 651  | 
 14  | 
| 
 T.6  | 
 Sporządzanie potraw i napojów  | 
 kucharz  | 
 
  | 
 650  | 
 14  | 
| 
 T.7  | 
 Prowadzenie działalności turystycznej  | 
 technik turystyki wiejskiej  | 
 T.8  | 
 410  | 
 9  | 
| 
 T.8  | 
 Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego  | 
 technik turystyki wiejskiej  | 
 T.9  | 
 572  | 
 12  | 
| 
 T.9  | 
 Wykonywanie usług kelnerskich  | 
 kelner  | 
 T.10  | 
 508  | 
 11  |